Referat af Generalforsamling i Skjold Gymnastik Birkerød afholdt den 23. april 2025 kl. 17.30
STED: Mødesal 1 på Birkerød Bibliotek.
FREMMØDTE: Per Bojer, Niels Henning Bjørn, Christian H. Ottesen, Kirsten Bargisen, Jakob Kirkegaard, Anne Mette Kirkegaard, Annika Nielsen, Birgitte Haraldsson, Maria Mortensen.
Anne Mette Kirkegaard valgtes til dirigent og Christian H. Ottesen til referent. Dirigenten kunne konstatere, at generalforsamlingen i henhold til vedtægterne var varslet korrekt både mht. tid og sted.
2024-25 var på mange måder et godt år i Skjold Gymnastik Birkerød med mange gymnaster, gode oplevelser og mere aktivitet end i det foregående år. Antallet af medlemmer nåede næsten 1.000 kort før opvisningen i marts 2025. Der har også været flere gymnaster set over hele 2024, hvor foreningen rapporterer til Det centrale ForeningsRegister (CFR). Her indrapporteres alle gymnaster, som har været medlem i mindst 90 dage. Det betyder, at gymnaster fra forrige vintersæson også tæller med i det regnskab, og så er vi over 1.300 gymnaster.
Det er en fornøjelse, at så mange er i gang, selvom vi kun ved særlige lejligheder mødes, fordi der er så mange træningssteder. En af årsagerne til det større antal gymnaster er, at nogle af holdene har været ret store, og instruktørerne har formået at holde koncentrationen hos gymnasterne på trods af stor aktivitet. Samtidig har vi fortsat en betydelig bredde i foreningen fra voksen/børn hold og springhold for unge op til 16+ år i år. Vi har haft to hold med spring og stortrampolin, og de holder i nogen grad traditionen fra BGT i gang. De fleste af springholdene træner en gang om ugen, mens TeamGym holdene træner 2-3 gange om ugen eventuelt suppleret med et ekstra hold. Ved siden af springholdene har vi et mindre antal danse- og rytmehold.
I voksengymnastikken og fitness har vi også haft en pæn tilslutning til de fleste hold, og gymnasterne har været trofaste, når vi har måttet flytte træningen til andre lokaler eller på anden måde er blevet flyttet. Der er andre private udbydere af både fitness, yoga og dans i Birkerød, men foreningen kan heldigvis tilbyde mange forskellige former for motion.
Kernen i en gymnastikforening er instruktørerne, og foreningen bygger meget af gymnastikken på vores unge instruktører, der har fået et større ansvar. Det kan være et stort ansvar at kaste unge ud i at styre en flok på 40 gymnaster og en gruppe af hjælpeinstruktører, og foreningen forsøger gennem kurser, oplæring og initiativer i forbindelse med instruktørmøderne at uddanne de unge instruktører. Samtidig forsøger vi at lytte til deres ønsker til foreningen. Dette arbejde vil vi forsætte og gerne udbygge med en systematisk mentorordning, hvor erfarne instruktører giver sparring i forhold til træningen.
Vi er glade for de unge instruktører og vil gerne sikre dem en god oplevelse, og samtidig vil vi gerne rekruttere nogle erfarne instruktører, som kan sikre foreningen en stabil instruktørgruppe. Mange af de unge rejser fra byen, når de ønsker at fortsætte deres uddannelse.
Vi er også glade for vores instruktører af voksne. I forbindelse med corona måtte vi lukke nogle hold, men de seneste år er det lykkedes vores instruktører at opbygge nye hold. Her tænker jeg på outdoor og HIT yoga, som har fået deres faste grupper af deltagere. Vi har dog fortsat meget få i alderen 17-35 år og især 17-24 år. Det vil vi gerne forbedre med tilpassede hold og instruktører.
Selve driften af foreningen hviler i høj grad på frivillige, der tager vare på forskellige opgaver. Vi har i et par år haft frikøbt vores webmaster og alt-muligt-andet person – Maria, så hun har haft bedre tid at samle opgaver op. Det har fungeret godt for foreningen, men desværre var Maria nødt til at stoppe ansættelsen. Antallet af opgaver i en forening som Skjold Gymnastik er utallige, og det kan være svært at afgrænse opgaverne. Nu forsøger vi os igen uden ansatte, men vi må erkende at det kan være svært at servicere en organisation med så mange ansatte spredt over mange lokationer alene med frivillige. Foreningen er næppe stor nok til en fuldtidsansat, men det kunne være relevant at lønne en eller flere for at påtage sig større opgaver i ungdomsarbejdet for at skabe kontinuitet.
Generalforsamlingen i 2024 blev alligevel et startskud for en bredere gruppe af frivillige, og frivillige har påtaget sig at afvikle opvisning og juletræsfest. Opgaver blev uddelegeret samtidig med at de selv lagde en kæmpe arbejdsindsats i det. Det har været en fornøjelse. Samtidig har Tina og Jakob overtaget lønafregning, instruktørkontakt og webmaster. Det er store opgaver.
Vores mål er at udbygge gruppen af frivillige, og i første række står det at få forældrene til at spille en større rolle i arbejdet omkring holdene. Det gælder især opvisningsholdene og TeamGym, hvor vi gerne vil have forældre ind til at aflaste instruktørerne. Målet er at finde flere forældre til at hjælpe med f.eks. organisering af mad til ekstra træninger, kørsel og indkøb af tøj. Nogle af forældrene kunne ad åre hoppe ind i bestyrelsen eller i en større gruppe af frivillige.
En af de større udfordringer er lokaler til træningen. Vi har i Birkerød adgang til en springgrav, og til trods for budgetter og gode ord, lader det til, at en forbedring af forholdene i Søndervangshallen er stoppet og afventer en såkaldt helhedsplan. Det kan risikere at ende i en større omlægning af idrætsfaciliteterne i Birkerød, hvor nogle ser sultent på Søndervangshallen og især placeringen der. For det første sker der ikke noget i hverken 2025 eller 2026, og hvad der sker derefter, er ikke godt at vide. Det er blevet luftet at få anden kapital ind i finansieringen af idrætsfaciliteter, og det kan betyde udgifter til halleje.
Hvis vi har kræfter til at undersøge alternative muligheder, kunne det være relevant at se hvad andre foreninger har gjort, hvis de ikke har haft kommunal bevågenhed. Hvordan ser mulighederne og regnestykket så ud? Hvis det kommunale tilbud er en privat finansieret løsning sammen med andre foreningen, kunne det være interessant at vide, om det kunne gøres anderledes. Det kræver dog en stor indsats.
Indtil videre har vi de nuværende faciliteter, som ligger spredt i Birkerød. Sale og haller er i sig selv meget gode, selvom de ikke er bygget i går men snarere i 1960’erne. Vi må dog leve med at foreningen er spredt for alle vinde, og med kun et lille fælles lokale til deling med danserne i Søndervangshallen. Fællesskaberne er ofte begrænset til træningen, mens fodboldspillere og svømmere møder ældre spillere og svømmere i de samme faciliteter. Det fællesskab kunne være en gevinst. Det er en af grundene til, at en større fælles sted kunne være attraktivt. Et første trin kan her være at undersøge, hvordan andre foreninger har taklet lignende situationer.
Så selv om det gået fint i 2024, så betyder det ikke at alt er i smult vande. Arbejdet for at sikre og stabilisere foreningen skal fortsætte.
Dirigenten kunne konstatere, at der ikke var nogen kritiske anmærkninger til regnskabet fra revisor.
Kasserer redegjorde derefter for de væsentligste årsager til, at et budgetteret underskud på 106.500 kr. var blevet til et overskud på 107.555 kr. Flere medlemmer gav øgede kontingentindtægter og større kommunalt tilskud samt øgede udgifter til instruktører, samlet set et bedre resultat
Desuden redegjordes også for de markant øgede renteindtægter, hvilket skyldtes køb af skibskredit-obligationer.
Jakob K. påpegede i egenskab af bogholder det relative store beløb i form af tilgodehavender og periodiseringer og understregede, at det er vigtigt at medtænke disse poster, når der lægges budget.
Formanden forklarede det hensigtsmæssige i at have en forholdsvis stor egenkapital under henvisning til det politiske flertal i kommunen, hvilket i fremtiden kan gøre det nødvendigt for foreningen at medfinansiere større tiltag. Det er ligesom foreningen i sin tid f.eks. bidrog til finansieringen af springgraven i Søndervangshallen.
Efter disse kommentarer godkendtes regnskabet.
Kasserer og formand forklarede, at man for enkelte poster, der afviger fra Budget 2024 og Resultatet 2024, havde budgetteret midt imellem. Budgettet godkendtes efterfølgende.
Forslag om uændret kontingent bl.a. med henblik på at holde på gamle medlemmer og trække nye medlemmer til, idet vi er noget billigere end nabokommunernes tilsvarende foreninger. Forslaget blev godkendt.
På valg i år er:
Der var tale om fredsvalg, og Jakob Kirkegaard og Annika Nielsen blev indvalgt, Christian H. Ottesen blev genvalgt.
Anne Mette Kirkegaard opstillede og valgtes.
Pernille Dupont genvalgtes.
Bestyrelsen skulle have forslag senest d. 16. april (senest 7 dage før GF.) Der var ingen indkomne forslag.
Der blev ikke behandlet noget under eventuelt.
Dirigent takkede derefter for god ro og orden og kunne afslutningsvis konstatere, at dagsordenen var blevet udtømt.
(Nærmere information om generalforsamlinger i vedtægterne, som ligger på hjemmesiden Skjold Gymnastik | Vedtægter)